تاثیر روغن زیتون در بیماری ها
سرطان یکی از علل عمده مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته است. انواع سرطان رابطه نزدیکی با رژیم غذایی دارد. در سرطانهای روده بزرگ و راست روده و پستان کاملاً مشخص شده که نوع چربی مصرف شده، یکی از عوامل مهم در ایجاد این سرطانهاست و مقدار چربی تأثیر چندانی در بروز آنها ندارد
.مطالعات نشان داده که روغن زیتون میزان آسیبهای سرطانی را کاهش داده و تعداد تومورهای توسعه یافته را به شکل آشکاری کاهش می دهد و این تومورها تهاجم کمتر و درمان پذیری بیشتری دارند. این اثر مربوط به وجود اسید لینولئیک است که یک اسید چرب امگا 6 می باشد. این اسید چرب در تولید پروستاگلاندینهایی موثر است که از ایجاد و توسعه تومورها جلوگیری می کنند
.اکسیداسیون درون سلولی، عامل مهمی در ایجاد سرطان است و مواد آنتی اکسیدان موجود در روغن زیتون، مقاومت سلولها را در برابر اکسیداسیون و سرطان افزایش می دهد
.روغن زیتون و فشار خون
:فشارخون بالا زمانی تعریف می شود که میزان فشار خون به طور دائم بالاتر از 90/140 میلی متر جیوه باشد. مصرف روغن زیتون به صورت منظم، هر دو فشار خون سیستولی و دیاستولی را کاهش می دهد و مقدار دوز داروهای لازم برای کاهش فشارخون را در بیماران کم می کند
.روغن زیتون و بیماریهای قلبی
:سخت شدگی دیواره رگهای خونی در اثر تجمع کلسترول، با شیوه زندگی ارتباط مستقیم دارد. شیوه زندگی مجموعهای از عادات فردی و میزان فعالیت بدنی و نوع رژیم غذایی است. پایینترین میزان مرگ و میر از بیماریهای قلبی و عروقی در کشورهایی وجود دارد که از روغن زیتون به عنوان تنها منبع چربی در رژیم غذایی خود استفاده می کنند. روغن زیتون به علت داشتن اسیدهای چرب غیراشباع می تواند میزان کلسترول خوب
(HDL) را افزایش و کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد و به این ترتیب از رسوب کلسترول در رگها و سخت شدگی عروق جلوگیری می کند.روغن زیتون و التهاب روماتیسمی
:التهاب روماتیسمی از بیماریهای عفونی مزمن است که در مفاصل ایجاد می شود. عوامل عفونی، ژنها، هورمونها و رژیم غذایی در بروز آن نقش دارند. مصرف منظم روغن زیتون باعث تسکین علائم این بیماری می شود. افرادی که میزان کمی روغن زیتون مصرف می کنند، 5/2 برابر افرادی که رژیم غذایی سرشار از این روغن را دارند به التهابات روماتیسمی مبتلا می شوند. مکانیسم این عمل هنوز مشخص نشده است، ولی این اثر احتمالاً به آنتی اکسیدانهای موجود در روغن زیتون مربوط می شود
.روغن زیتون و دستگاه گوارش
:روغن زیتون، صفرا بر است و باعث تخلیه کیسه صفرا می شود، به این ترتیب که انقباض کیسه صفرا و تولید نمکهای صفراوی را در کبد تحریک کرده و در نتیجه دفع کلسترول را از طریق صفرا افزایش می دهد و از ایجاد سنگهای صفراوی جلوگیری می کند
.روغن زیتون به علت داشتن سیتواسترولها مانع جذب کلسترول در روده کوچک می شود و جذب عناصر معدنی مثل کلسیم، منیزیم و آهن را افزایش می دهد
.روغن زیتون ملین است و از یبوست جلوگیری می کند همچنین این روغن، انگلها و کرمهای روده را از بین می برد
.روغن زیتون و احساس درد
:مادهای به نام اوله آکانتال در روغن زیتون وجود دارد که اثری مشابه قرصهای مسکن مانند ایبوپروفن در کاهش درد دارد
.آنزیم مخصوصی در بدن وجود دارد که سبب آغاز درد می شود و ماده اوله آکانتال جلوی فعالیت این آنزیم را می گیرد، در نتیجه فرآیند احساس درد متوقف می شود. با مصرف روزانه 50 گرم روغن زیتون، حدود 9 میلی گرم اوله آکانتال به بدن می رسد، این مقدار یک دهم میزان داروی ایبوپروفنی است که برای کاهش درد یک فرد بزرگسال تجویز می شود
.روغن زیتون و چاقی
:در کشورهای غربی، چاقی مشکل بزرگ سلامت مردم است، زیرا میزان کالری دریافتی از طریق غذاهای مختلف افزایش یافته، ولی میزان فعالیت روز به روز کاهش می یابد، در نتیجه چاقی اتفاق می افتد
.روغن زیتون مانند سایر چربیها، 9 کیلو کالری انرژی دارد و به نظر می رسد که مصرف آن باعث چاقی می شود. ولی ثابت شده رژیم غذایی غنی از روغن زیتون بیشتر از غذاهای کم چرب به کاهش وزن کمک می کند. در واقع آنچه در بروز چاقی مؤثر است، نوع چربی مصرف شده است، نه مقدار چربی موجود در غذا
.از طرفی روغن زیتون کشش ماهیچههای حلقوی را در پایین معده کاهش می دهد و در حرکت توده غذا به سمت روده تأخیر ایجاد می کند، در نتیجه محتویات معده به آهستگی و به تدریج وارد دوازده می شود و احساس سیری مدت بیشتری طول می کشد و با کاهش اشتها فرد می تواند غذای کمتری مصرف کند
.روغن زیتون و تغذیه نوزاد
:رشد نوزادانی که مادران آنها روغن زیتون مصرف می کنند، از نظر قد و وزن و رفتارهای روان شناختی بهتر است. همچنین نوزاد برای جلوگیری از اکسیداسیون مواد در اثر ورود اکسیژن هوا، به ویتامین
E نیاز دارد. اگر چه میزان این ویتامین در روغن زیتون زیاد نیست، ولی برای جلوگیری از اثرات اکسیداسیون کافی است.این ویتامین در مدت شیردهی در پستانها تغلیظ می شود و مادر باید ذخیره کافی از آن را در بدن خود داشته باشد تا مقدار مورد نیاز این ویتامین برای نوزاد در شیر ترشح شود
.مصرف میزان کافی ویتامین
E در نوزادان دارای نارسایی لوزالمعده و کلیه ضروری است. به علاوه روغن زیتون، اسیدهای چرب مورد نیاز برای رشد نوزاد را فراهم می کند و نسبت اسید لینولئیک به اسید لینولنیک آن مشابه شیر مادر است.مصرف روغن زیتون در سنین رشد، سبب بهبود حافظه و بالا رفتن قدرت یادگیری در کودکان می شود
.روغن زیتون و پیری
:بسیاری از بیماریهای دورام پیری مثل پوکی استخوان و آلزایمر تحت تأثیر رژیم غذایی قرار دارند
.روغن زیتون با کمک به جذب کلسیم، باعث رسوب آن در استخوانها شده و از پوکی استخوان جلوگیری می کند
.روغن زیتون از بروز فراموشی و آلزایمر در افراد مسن جلوگیری می کند، ولی مکانیسم عمل آن ناشناخته است. به نظر می رسد اسیدهای چرب غیراشباع موجود در روغن زیتون می تواند باعث حفظ ساختار غشای سلولهای مغزی شوند
.فرآیند پیر شدن در انسان با آسیب تدریجی و تغییر ساختمان پوست همراه است. تغییرات پوست مثل ضخیم شدن و از دست دادن قابلیت ارتجاعی لایههای پوست، به علت تجمع کلاژن باعث می شود که پوست در برابر عوامل خارجی مثل تشعشات خورشیدی که رادیکالهای آزاد را ایجاد می کنند حساس شده و روند پیری تسریع شود. مواد آنتی اکسیدان خصوصاً ویتامین
E موجود در روغن زیتون از ایجاد رادیکالهای آزاد و فرآیند اکسیداسیون در سلولهای پوستی و ایجاد سرطانهای پوست جلوگیری می کند و کمک می کند تا سلولهای پوست انعطاف پذیری خود را حفظ کرده و عوارض پیری دیرتر ظاهر شود.روغن زیتون و پوست
:ویتامین
E موجود در روغن زیتون برای حفظ سلامت و زیبایی پوست و مو ضروری است. مصرف مداوم آن، پوست را شاداب نگه می دارد. ماساژ پوست با روغن زیتون، تعریق را کاهش داده و مژه و ابرو را تقویت می کند. کمپرس پوست با روغن زیتون در موارد آفتاب زدگی و سرمازدگی ، گزش مار و عقرب و نیش حشرات باعث التیام آن می شود. همچنین سوزش و درد ناشی از سوختگی را تسکین داده و از بروز تاول جلوگیری می کند.برای برطرف کردن خشکی و ترک پوست می توان از مخلوط روغن زیتون با گلیسیرین به نسبت مساوی استفاده کرد
.