تعریف فیبرهای غذایی
فیبرهای غذایی در میوهجات، سبزیجات، بقولات و دانههای کامل یافت میشوند که فراهم کنندهی ریزمغذیها و ترکیبات غیرمغذی مانند آنتی اکسیدانها، فیتواستروژنها هستند که اهمیت زیادی برای سلامتی انسان دارند. یک رژیم غذایی سرشار از فیبر، از نظر انرژی و چربی فقیر میباشد. این رژیم از لحاظ حجم زیاد بوده و از نظر ریزمغذیها غنی میباشد و همین امر خود یکی از مزیتهای استفاده از فیبرها در رژیم غذایی است
2-
پلیساخاریدهای غیرسلولزی که خود به پنج دسته تقسیم میشوند، شامل:الف: همی سلولز
ب: پکتین
ج: صمغها
د: لزوجت گیاهان
ه: گیاهان خزه مانند و جلبکی
3-
غیر کربوهیدراتها: که در این گروه لیگنین جای دارد.حال اندکی به اطلاعات خود در دستهبندی فوق بیافزاییم
-
.سلولز: انسانها به علت فقدان آنزیم لازم جهت هضم سلولز در دستگاه گوارش خود قادر به هضم سلولز نمیباشند. بنابراین سلولز در مسیر دستگاه گوارش به صورت تودهای قرار میگیرد و همین توده به حرکت غذا در طی دستگاه گوارش کمک کرده و سبب تقویت و افزایش حرکات دودی معده میشود.سلولز اغلب در دیوارهی سلولی گیاهان یافت میشود و فراهم کنندهی موادی هستند که در گذشته فیبر خام نام برده میشدند
.منابع اصلی سلولز عبارتنداز: برگ و ساقه سبزیجات، پوست و دانهی میوهجات
-
.پلی ساخاریدهای غیر سلولزی: همانطور که قبلاً ذکر کردیم دارای 5 عضو میباشد.این مواد آب را جذب کرده و زمان تخلیهی غذا را از لولههای گوارشی کوتاه مینمایند. تمام این مواد به غیراز همی سلولز، موادی صمغ مانند هستند که در آب حل میشوند و به کلسترول چسبیده و جذب کلسترول را کنترل میکنند و همچنین با تولید تودههایی غیرقابل هضم در روده و تحریک عضلات روده، مانع فشار کلون میشوند
-
-
.لیگنین: این نوع فیبر تنها نوع غیر کربوهیدراتی از فیبرهای غذایی میباشد. لیگنین اغلب از قسمت چوب مانند گیاهان به دست میآید و در روده با صفرا ترکیب شده و تو ترکیبات غیرقابل حل شدن تولید میکند و به این صورت مانع هضم آنها میشود. لیگین در بافت سفت گلابی و نوعی لوبیا یافت میشود.دستهبندی فیبرهای غذایی از لحاظ قابل حل بودن-
اغلب همی سلولز-
لیگنین-
1-
2-
3-
4-
فیبرهای قابل حل:صمغها GUMلزوجت گیاهان MUCILAGEجلبکها و خزهها ALGALاغلب پکتینها-
-
منابع سلولز: سیب ، گلابی، نخود ، لوبیا، خانوادهی کلم، سبزیجات ریشهای، گوجهفرنگی، سبوس، گندم کامل، گندم سیاه کامل.منابع پلی ساخاریدهای غیرسلولزی:همی سلولز= سبوس، غلات، دانههای کامل
.پکتین= سیب، مرکبات ، توتها بخصوص توتفرنگی، لوبیا سبز، هویج
صمغها= بلغور جودوسر، لوبیا خشک
لیگنین= گندم کامل، گندم سیاه کامل، توت فرنگی، هلو، گلابی ، آلو ، سبزیجات رسیده
یاشار وزیری- کارشناسارشد علوم تغذیه