در گذشته تصور می شد که تخم مرغ به دلیل دارا بودن کلسترول بایستی به مقدار کم مصرف شود. اما امروزه ثابت شده، مقدار چربی اشباع غذا بیشتر از خود کلسترول ، در افزایش کلسترول خون موثر است. بنابراین تخم مرغ که دارای چربی اشباع کمی است، نقش چندانی در افزایش کلسترول خون ندارد، مگر اینکه به مقدار زیاد مصرف شود. چندی پیش مطب کامل و جامعی در رابطه با مواد مغذی موجود در تخم مرغ تهیه کرده بودیم و روی سایت به نمایش درآمد که هم اکنون در بخش ( اجتماعی / تغذیه / خواص خوراکی ها / سایر مواد غذایی ) موجود است

.

در سال 1997 ، 224 تحقیق انجام شده بر روی بیش از 8000 نفر نشان داد که چربی اشباع موجود در مواد غذایی باعث افزایش کلسترول خون در بیشتر افراد می شود.منابع غذایی چربی های اشباع شامل : گوشت قرمز، کره ، خامه و لبنیات پرچرب و روغن نباتی جامد است

.

تحقیق تازه ای برروی 117 هزار نفر زن و مرد نیز نشان داده که حتی مصرف روزانه بیش از یک عدد تخم مرغ ، با خطر بروز بیماری قلبی – عروقی ارتباط چندانی ندارد

.

بیشترین علت مرگ و میر در آمریکا بیماری قلبی – عروقی

( CHD1) است که باعث مرگ بیش از 260 هزار نفر در سال می شود. عوامل زیادی بر روی خطرCHD اثر دارند که شامل عوامل تغییر ناپذیر و تغییر پذیر است.

عوامل تغییر ناپذیر مثل عوامل ارثی (که در تاریخچه خانوادگی مشخص می شود)، افزایش سن، و جنس مذکر است. عوامل تغییر پذیر شامل سیگار کشیدن ، فشار خون بالا و کلسترول خون بالاست

.

همچنین عوامل دیگری مثل فعالیت بدنی کم، اضافه وزن، نحوه توزیع چربی در بدن، کمبود آنتی اکسیدان ها، پاسخ غیر طبیعی به انسولین، غیر عادی شدن فاکتورهای انعقاد خون و افزایش هموسیستئین2 در خون نیز باعث بروز

CHD می شوند.

اما کلسترول خون از عوامل تغییر پذیری است که به روش زندگی ما و غذایی که می خوریم بستگی دارد

.

موارد توضیح داده شده در زیر به شما کمک می کند تا عقاید غلطی را که در مورد کلسترول دارید کنار بگذارید


.کلسترول چیست؟
ماده مومی شکل و چربی که به مقدارفراوان در بدن وجود دارد و برای ادامه زندگی حیاتی و ضروری است؛ ترکیب مهمی که در غشای تمام سلول ها وجود دارد. 25 درصد کل کلسترول بدن در غشای سلول های عصبی است که مهمترین پوشش چربی است که اعصاب را عایق می کند.همچنین ماده اصلی برای ساخت بسیاری از هورمون های جنسی استروئیدی است ( مثل استرادیول و تستوسترون ). هورمون های استروئیدی توسط غدد فوق کلیوی ساخته می شوند مثل کورتیزول و پیش ساز ویتامینD( 7- دهیدروکلسترول). همچنین پیش ساز اصلی اسیدهای صفراوی است که برای هضم چربی ها ضروری می باشد. بدن یک فرد بالغ 150 گرم کلسترول دارد.

چگونه کلسترول از رژیم غذایی بدست می آید ؟


اگر چه تقریباً تمام بافت های بدن می توانند کلسترول را بسازند، ولی بیشتر آن توسط کبد و روده ساخته می شود. این ماده بطور طبیعی و بدون توجه به دریافت کلسترول موجود در غذا ، در خون وجود دارد.کبد مقدار مشخصی کلسترول تولید می کند که بدون آن بدن قادر نیست به درستی کار کند. بدن یک فرد بالغ در هر روز 5/0 تا 1 گرم کلسترول می سازد که بیشتر از مقداری است که از طریق غذا جذب بدن می شود.منابع غذایی کلسترول شامل تخم مرغ، کره، خامه، دل و جگر و قلوه است.

رژیم غذایی کشورهای غربی روزانه حاوی 750-250 میلی گرم کلسترول است که نصف آن توسط روده جذب می شود و در بدن گردش پیدا می کند

.

مقدار کل کلسترول بدن ما به دوچیز بستگی دارد

1-

2-

:مقدار کلسترول ساخته شده در بدن و دفع شده از آن .کلسترول جذب شده از غذا( تقریباً یک سوم کلسترول از غذا به دست می آید ).

در بیشتر افراد، وقتی که کلسترول دریافتی از غذا زیاد باشد، مقدار تولید آن در بدن کاهش می یابد ولی کسی نمی تواند از این طریق مقدار کلسترول بدن خود را تنظیم کند



LDL

.تفاوت بین کلسترول خون و کلسترول غذا چیست؟
کلسترول خون مقدار کلسترول موجود در جریان خون است.کلسترول غذا، در بعضی مواد غذایی که ما می خوریم، وجود دارد.آیا کلسترول موجود در غذا دلیل اصلی افزایش کلسترول خون است؟
بررسی ها ثابت کرده مقدار چربی موجود در غذا بخصوص چربی های اشباع ، بیشتر از خود کلسترول غذا، عامل اصلی افزایش کلسترول خون است.سایر عوامل مثل کشیدن سیگار، اضافه وزن، و مقدار فعالیت بدنی بر روی چربی های خون و کلسترول نیز موثرند. اما عوامل خطر به وجود آورنده بیماری های قلبی – عروقی تحت تاثیر فاکتورهای پیچیده زیادی هستند. نقش بعضی از این عوامل مثل فشار خون بالا، فاکتورهای انعقاد خون، داشتن زمینه برای تشکیل لخته خونی در رگ ها ( ترومبوز) و مصرف الکل در ایجاد بیماری های قلبی – عروقی کاملاً ثابت شده است، ولی برخی دیگر مثل مقدار هموسیستئین خون و وضعیت آنتی اکسیدانی بدن ( که بستگی به دریافت مواد مغذی آنتی اکسیدانی و فیتوکمیکال ها دارد) نیاز به تحقیقات بیشتری دارند.وHDL کلسترول چیستند؟
چربی ها عموماً با اتصال به پروتئین های خاصی به نام لیپوپروتئین ها در بدن حرکت می کنند.لیپوپروتئین ها دارای سطح ثابتی در جریان خون هستند. این مواد در بدن ذخیره و با چربی ها ترکیب می شوند. ساختمان شیمیایی و نقش آنها در متابولیسم بدن پیچیده است.

بیشتر کلسترول موجود در خون (70درصد آن ) توسط


LDL3 حمل می شود.LDL کلسترول را از کبد می گیرد و به بافت های بدن می برد. افزایشLDL خون باعث افزایش خطرCHD می شود. کلسترول باقیمانده توسطHDL4 حمل می شود که باعث مصرف کلسترول و کاهش خطرCHD می شود.افزایش کلسترول خون و خطرCHDوقتی که جریان خون به سمت عضله قلب با گرفتگی سرخرگ های کرونر مختل شود ،CHD می تواند باعث مرگ می شود.دو فرآیند مهم در این روند دخالت دارند: تصلب شرایین ( سخت شدن سرخرگ ها ) و ترومبوز( ایجاد لخته خونی داخل رگ ها)

حوادث پیچیده ای که بر روی سلول ها اثر می کنند و باعث آتروما5 می شوند ، در طی دهه های گذشته مورد بررسی قرار گرفته اند

.

ابتدا عملکرد بدِ سلول های لایه داخلی دیواره سرخرگ ها باعث آسیب به آنها می شود ، در نتیجه گلبول های سفید خون بنام مونوسیت ها به این قسمت می آیند و به ماکروفاژها ( سلول های بیگانه خوار) تبدیل می شوند و عمل فیلتراسیون لایه داخلی سرخرگ ها را مختل می کنند، در نتیجه دیواره سرخرگ

LDL اکسید شده را از خون بر می دارد. تکرار این آسیب باعث می شود ساخت چربی ها و سایر فرآورده های سلولی که در آتروما شرکت دارند بر روی دیواره داخلی سرخرگ ادامه یابد و در نهایت باعث مسدود شدن سرخرگ شود.

افزایش

LDL خون یکی از عوامل اصلی شروع و تداوم بیماری هایCHD است. وضعیت آنتی اکسیدانی دیواره سرخرگ ها از عوامل بازدارندهCHD است و مطالعات ثابت کرده که وجود مقدار کافی ویتامینE( آنتی اکسیدان قوی ) از آسیب لایه داخلی دیواره سرخرگ ها که ناشی از انباشت کلسترول است، جلوگیری می کند.